Sunday, June 6, 2010

bukan kemahuan ku..tapi...

"aqill(bukan nama sebenar)..ude nak tanya ada tak dalam kalangan kawan2 kita yang couple?"soal ude kepada ku..aku tersentak..tidak dapat aku meneruskan tegukan air apple yang aku minum..aku terdiam seketika..sebenarnya memang ada..tapi..adakah patut aku menjelaskan nya?hmm..aku memikirkan kesan masa hadapan andai aku berterus terang tentang nya..namun..SETIAP PERISTIWA ADA HIKMAHNYA..aku dengan lemah menyebut nama sahabatku nadz(bukan nama sebenar) itu..seusai aku menyebut namanya..air mataku mengalir secara tiba2..ude pun bertanyakan tentang segala nya..dan dia menjawab dengan tenang..dan ude terus menerus menyoalnya sejauh mana kebenaran itu..selepas sahaja semua bersurai dari liqa'..aku dihurung rasa bersalah..apa yang patut aku lakukan kepada kawan ku itu??Ya ALLAH...sewaktu itu hanya ALLAH sahaja perasaan diriku waktu itu..tetapi..aku hanya mampu berselawat dan berseah kepada YANG MAHA ESA..sewaktu dalam perjalanan ke kelas aku cuba untuk tersenyum kepadanya..aku tahu ia tidak semudah menelan madu..tetapi sesukar menelan ubat yang begitu pahit..tatkala aku mendekati diriku kepadanya..dia dan kawan2nya yang lain..menjauhkan diri daripada diriku.."wei..diam2 jangan cakap pasal arrijalnanti nama ko naik kat KU"terdengar suara kawan2nya seakan mahu memerliku..aku terkilan..bukan ini kehendak ku,,bukan kemahuan ku untuk menceritakan segalanya tetapi..aku percaya ada HIKMAH disebaliknya..buat sahabatku nadz..aku tahu dirimu begitu terluka atas perkara yang telah ku lakukan terhadap dirimu..namun..aku memikirkan kebaikan yang akan terjadi andai aku berterus terang saat ini..untuk pengetahuan dirimu..
Buat sahabatku nadz..aku AMAT memyayangi dirimu..lupakah kita sering bergurau bersama2..saat kau sedih aku ada disamping dirimu..bukan??..memberisemangat dan dorongan yang teguh agar kau mampu untuk bangkit semula..kau juga sering lemah semangat tatkala keputusan kau kurang memberangsangkan..dan aku sering mengulai ayat ku.."ALLAH TU maha mengetahui..Dia tau apa yang Dia lakukan ..Dia selalu lakukan yang TERBAIK untuk hambaNya.."
Buat sahabatku yang lain..doronglah diri ini..andai telah terlajak dari jalanNya..bimbinglah diri ini andai..diri lali dan leka dalam cinta dunia..aku hanyalah insan yang biasa..tidak seperti diri yang lain..lebih istimewa diriku..

1 comment:

Tinta Nur Malam said...

Assalamulaiakum..Salam Perjuangan, Salam Kekuatan.. Salam Sayang buat enti dan saudara2 SeIslam. Sesungguhnya Allah tahu mana yang terbaik buat kita. Memang betul segala yang berlaku ada hikmahnya. Amat benar ungkapan itu. Moga diri mu tetap tabah walau badai datang melanda. Ingatlah 'sesungguhnya pandangan Allah itu lebih bermakna dan lebih utama daripada pandangan manusia.' Biarlah apa orang kata, asal kita tahu itu yang terbaik dan dituntut oleh ALLAH. Biarlah apa orang kata asal Redha ALLAH bersama kita.. Ingatlah, disebalik kepayahan, disitulah ada kekuatan. Kalau kita jaga hubungan kita dengan ALLAH, moga ALLAH jaga hubungan kita dengan manusia. Insya Allah, suatu hari nanti, orang itulah yang akan berterima kasih kepada kita atas perbuatan kita yang ikhlas kerana ALLAH untuk kebaikan dia juga. Wallahu Taala Alam.