Saturday, December 3, 2011

ph0tOgraPher..!


Bismillahirrahmanirrahim..
Segala Puji buat Sang Khaliq yang tidak pernah lekang dalam memberi nikmat iman dan islam kepada hizbullah yang kerdil ini..

semalam birthday akumencarikasihNya..sanah helwa..

Nilah hasil snap sepanjang menjadi suri rumah yang berkaliber
[ huhuhu.. ]
Actually..sume bunge nie ade kat halaman h0me sweEt h0me jer..0opss..termasuklah kucing 2 sekali..

(by : NIKON DSLR D3100 )





[ kucing yang selalu lepak kat atas tembok ]



tu je dulu..saje je nak masukkan entry baru..ade cter nak cter tapi...nantilah ea..
hah..!!! sblom terlupe..

Alhamdulillah..ari ni lulus computer test tok driving..maklumla..baru amek lesen..doakn dipermudahkan urusan seterusnye..sampai la bleh drive btul2..

Salam Ukhuwwah..Salam Rabitah..Salam Syukur

buat insan yang sudi lepak kat blog nie..

Wednesday, November 23, 2011

suRi ruMah

Bismillahirrahmanirrahim..

Dengan Nama Mu Ya Allah Ar Razzaq

Rezeki Mu Amat Luas Buat HambaMu Yang Bertaqwa..

Actually dah tak percaya dah habis zaman persekolahan..!!huhh…tak percaya tak nangis pon masa malam salam ukhuwwah tu..Ntahla maybe sebab tak nak nangis..x tau la kenape..hmmm..selalunye mesti nangis sampai merah mate..tapi tu kire ok lagi..ade sekali tu sampai demam2 agak2nye memang kuat gler la rabitah batch s2 nie..tak kire la muslimin ke muslimat..tapi muslimin nye ukhuwwah lagi p0wer la bak kate orang tahap cipan...

Aikk..

Sebenarnye nak cite yang cuti sekolah kali ni memang banyak la projek sebab dah tak payah baca buku..just baca buku driving je..maklumla baru je nak masuk driving klass..aritu masak 2 bende je..

Agar2 milo [ala2 dadih]

Bahan2 :

· Jelly strip

· Air 1.5 liter(depends on jelly strip 2 la)

· Gula

· Milo

· Susu

Yang kedua nye wat ayam rempah

Bahan2:

· Ayam

· Cili boh

· Sos cili

· Garam

· Gula

· Black pepper

Semalam ade wat butter kek..huh..macam tak caya je kek tu menjadi dan enak..abah lagi la tak caya..kejenye nak gelak kan je..tapi abah kate boleh wat niaga..kirenye betol2 sedap la kan..??mama senyum je.. resepi die hmm..nanti2 je la ea..da penat nie..

Alhamdulillah rase bersyukur sebab ade moo0od yang baik sekali..semuanye atas kehendak Yang Esa..0k lah kalau tak sibuk blog ni akan di update dari masa ke semasa..:)

Thanx ALLAH..

Tuesday, November 8, 2011

StePping St0nes..~

Bismillah..........
dah lama betulla tak tulis sumting kat cni..hmmm..actually banyak jugak bende nak cter cume...malas + xde m0od = xde p0st..:)..hmm..lagi bape minggu je lgi nak tinggalkan bumi tarbiah yang gila cinta tu..banyak betul la kenangan da tercipta kat ctu..macam2..kalau cter kat sini mesti tak larat nak bace punye...
okla first of all..
cter perihal classr0om..
klass ngan budak lelaki (ingatkan asing)....means campur..unseperated..dr f0m 1 sampai f0m 5 camtu gak..tapi f0m six asing..tapi..kejap je..dalam klass x sah kalau x td0..especially lepas rehat..:)..klu sejarah tu x payah cakap la..memang ramai yang lebih berminat untuk mengukur meja tanpa disuruh oleh cikgu..kalau bab memekak dalam kelas tu biasalah..ceriakan kelas boleh dikatakn agak pakar jugakla..(ok ape banyak kali dapt award je)..hmm..nak cter ap lagi pasal kelas.....xde k0t..
Next..d0rm..
dapat seni0r yang matured tapi friendly ngan sume batch termsuk budak f0m 1..best..selalu gak buat hal..lambat pegi musolla as usually(masa f0m 5 :) )..dapat kawan d0rm yang agak2 0tai jugak (maybe ikut akak seni0r dlu..semulajadi 0tai..)..tapi..sume kawan sed0rm da msuk u..anis pegi mesir..jauh 2..yan gi unisza...wa plak dah gi kuis..hmmm..rindunye kat k0rang sume..nak suausana dulu..tapi...apakan daya...[ wat t0uching plak ]

Then..cikgu2 maahad..
ustazah yang aku sayang gler..ustazah khairah..

(tqah..balqis..ustazah..saya..)

ustazah selalu nasihat walau dia tau ank murid dia memang nakal..tapi dia tak putus2 nasihatkan ..dalam kelas..kat asrama..time f0m 6 dah tak jumpe..ustazah cakap ngan junior yang dia RINDU kt kteorang..macam terkejut jugak sebab kteorg batch yang paling nakal..kteorang pon naik ziarah ustazah..tapi time tu ustazah dah mula sakit2..kte0rg percaya yang ustazah boleh sihat sebab dia seorang yang amat tabah sabar dan gigih dalam apa jua perkara..actually tak percaya ustazah dah pergi...Al Fatihah buat ustazah yang amat disayangi..

cikgu2 lain tak kurang jugak payah jerih mengajar..mendidik..mengasuh dalam acuan tarbiah agar mampu melahirkan generasi yang amat bermutu tinggi di mata masyarakat..
terima kasih ustaz..cikgu..!!

Ape2 p0n nilah sec0ndary sch0ol yang da best pernah jumpe..tu yang tak nak pindah tu..dari f0rm 1 sampai f0rm six inilah tempat aku mengenali dunia..manusia..warna kehidupan..ragam insan..kejayaan jua kegagalan..

terima kasih Maahad Ahmadi dan seisinya..

Saturday, April 23, 2011

gadget abang sedare ku..

Kelebihan dan Kelemahan Sony Ericsson Xperia X10



Harga Sony Ericsson Xperia X10 : Rp 7.000.000,-
Sony Ericsson Xperia X10 merupakan smartphone terbaru dari Sony Ericsson untuk mendongkrak penjualan setelah tersingkir dari persaingan tiga besar ponsel dunia. Sony Ericsson menaruh harapan besar pada ponsel ini karena ponsel ini dibekali dengan OS Android dan siap bertarung head to head dengan Nexus One.
Untuk lebih jelasnya saya akan bahas tentang apa yang menjadi kelebihan dan kelemahan yang dimiliki oleh Sony Ericsson Xperia X10.
Berikut kelebihan dan kelemahan Sony Ericsson Xperia X10


Kelebihan Sony Ericsson Xperia X10 :
1. Mempunyai desain yang minimalis dan elegan dengan dua pilihan warna yaitu Sensous Black dan Luster White.
2. Mempunyai layar lebar 4 inch dengan teknologi capacitive touchscreen dengan resolusi 480 x 854 pixel dan ketajaman warna 65.536 warna yang dilengkapi dengan permukaan anti gores.
3. Ser Interface yang cukup menarik yaitu perpaduan antara Android dan Sony Ericsson.
4. Terdapat teknologi accelerometer sensor for auto rotate.
5. Dengan Sistem Operasi Android membuat Sony Ericsson Xperia X10 memiliki layanan dari Google dan juga dari Sony Ericsson.
6. Mempunyai kamera 8,1 megapiksel yang merupakan resolusi terbesar kamera untuk ponsel dengan OS Android saat ini. Hasil foto dari kamera Sony Ericsson Xperia X10 tampil sempurna baik didalam maupun diluar ruangan. Warna yang terlihat natural.
7. Fitur kamera cukup lengkap yaitu, autofocus, photo light, self timer, metering, white balance, geo tagging dan smile level.
8. Fitur multimedia terintegrasi secara keseluruhan di menu Mediascape. Ada 3 bagian menu di Mediascape yaitu Music, Photo dan juga Video. Sehingga memudahkan pengguna untuk mengakses fitur multimedia.
9. Sarana koneksi yang lengkap yaitu didukung koneksi HSDPA 7,2 Mbps & HSUPA 2.0, WiFi, Bluetooth, dan port USB.
10. Browser bawaan cukup cepat untuk mengakses halaman web di dunia maya.
11. Terdapat user guide untuk memudahkan pengguana pemula Android.
12. Mempunyai prosesor yang sama dengan Nexus One yaitu Qualcomm QSD8250 Snapdragon 1 GHz dengan RAM 348 Mb.
13. Disediakan stand untuk mendukung fungsi landscape. Sehingga memudahkan dan memberi kenyamanan pengguna dalam menonton video.

Kelemahan Sony Ericsson Xperia X10
1. Keyboard virtual Sony Ericsson Xperia X10 terasa kurang nyaman.
2. Terdapat masalah pada stabilitas jaringan telepon dan sms.
3. Masih menggunakan OS Android versi 1,6.
4. Speaker yang dimiliki Sony Ericsson Xperia X10 masih tunggal.
5. Harga yang relatif mahal.

jagung anakku..


Bismillahirrahmanirrahim..

Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya..

Semalam pergi pasar malam dengan cikgu khajar ,aiman , syera , ain0l..huhh…

anakku..

semalam jalan-jalan pergi pasar malam..beli macam2..kentang spring..air hijau..ker0p0k lek0r..putu bamboo..st0kin 3-rm5..ngan jagung..cakap pasal jagung..huhh..mengajar untuk menjadi seorang anak yang taat kepada mak dan sentiasa behave..!!!baru tau sejauh mana kesabaran yang diperlukan oleh seorang ibu..rasanya kena buat macam imam syafie..kumpul 40 biji bau then s0wh dak kecik baling kat kter untuk uji kesabaran..huhh..

ceritanya camni..

aiman nak beli jagung..mula2 die kater nak beli yang cup..pas2 die nk beli yang bakar pulak..huhh..tukar la 0rder balik..then..die nak bli yang rebus nyer plak..pas2 tak nak plak..geramnyerr..! pas2 die sowh cikgu bli yang cup..herghh..cukup menguji kesabaran aku yang agak geram dengan budak kecik..dah beli die nak makan plak..die g buang plastic ngan sudu ..pas2..cmne nak makan..??? haii.. memang la.. mencabar minda btul la..pas2 die merengek kat tengah jalan 2 jugak..nasib baik die tak menjerit kat tengah2 alam 2..cikgu pon pegi la bli sudu kat kedai rm2..nasib baik la ade sudu murah…kalu tak..entah nak jadi ape la…0n da way back 2 die nak bli air oren plak..it’s 0kay..bli je lah.. dah sudah beli makanan..die tak nak balik plak..biler cikgu marah die..actually..tak marah p0n..teg0r je..die kata “umi ni sibbuuukkk jer..” ibu mana plak yang tak terasa bile anak umo 4 tahun dah pandai cakap macam 2..bli cikgu s0wh die minx maaf die x nak plak..hmmm…tapi nak macam2..biler orang tegur ckit..terus nak jerit pas2 nangis..haii..sabar je la..dah la tak nak dengar cakap..pas2 marah2 kter..tapi nak macam2.. hmmm.. menjaga seorang anak tak semudah yang disangka..tidak semudah meneguk air..

baru tau..sebenarnya,,

dah dapat anak tak se “kacang “ yang disangka..nak bina sebuah rumahtangga nie tak semudah makan gula2..hanya peru hisap..tapi..macam basuh baju..ade step tertentu..mule2 basuh baju..then nak kene jemur plak..pas2..kene angkat dari ampaian..then..lipat..dah sudah letak dalam almari..huhh..banyak stepnyerr..cam2 jugak nak dirikan runmahtangga..mula2 kne kahwin..kahwin dah perbelanjaan banyak..pakai duit bukan daun kering..bukan rm100 jer..tapi..kne campur lg k0s0ng blakang 2..dah kahwin kene tanggung antara satu sama lain plak..perlukan kejujuran dan persefahaman…ishh..banyak la step nyerr..tak terkira..ble dh dapat anak lain cternyerr lagi..stay up..klu time sk0lah dulu sbb study..tp…bler dh kahwin sbb nak jaga permata hati..banyak jalanyer..bukan semudah yang disangka..

buat sahabt yang bercouple…

yakin ke yang kiter akan kahwin dengan “ si dia “…c0nfirm ke die mampu nak sara kiter..sekarang p0n duit belanja mak die yang bagi..kalau duit die kumpul p0n..asalnyerr mak die yang bagi..die cume mengumpul jer..kalau betul la die gentle sangat..die mesti sowh parents die g minang k0rang…ak h0pe sngat k0rg x terpedaya ngan sume nie..

kalau kiter sayang kawan kiter..mesti la tak nak teng0k die hancur..biarlah kiter punya hati yang hancur demi menyelamatkan sahabat kiter dari terjerumus ke pentas dunia 2..

n buat semua teruna di luar sana..especially kwn2 ku..

k0rg jgn la mempermainkan hati n perasaan kaum hawa..kami nie kaum SENSITIF..kalau sekali dah terluka..nak cari ubatnyer..satu dunia pun tak terjumpa..!!!...tahu..!!dan k0rg kne ingat ckit..bukan senang nak bina mahligai indah yang diberkati ilahi..k0rg 2 dh la pencari nafkah..ketua keluarga..ishh… banyak la tanggungjawab k0rg..

apa yang paling penting..belajar dulu smapai dah dapat kerjaya yang betul2 bleh sara hidup k0rg , keluarga , n future..

Tuesday, April 19, 2011

jalan itu indah



Bismillahirrahmanirrahim..

Dah ber’dust’ blog nieyh..maklum la..budak diploma kan..agak sibuk ckit la..hehehe(tersenyum sampai ke telinga)hmm..sebenarnye nie macam sambungan untuk entry yang lepas 2..hmm..dah empat bulan aku di pentas dunia separa reality nie aku dapat macam2 ilmu untuk buat bekalan ke pentas dunia realiti..macam2 kali I nak citer sebab takut pas nie nak tunggu entry akan datang dah berkulat plak bl0g nie..

first..

Sahabat

Baru nampak kenyataan kata2 hikmah kawan ketawa berlambak dan berkuasa 3 n so on..tapi..kawan sedih kena punca kuasa banyak kali arr..hmm…kenapa macam 2 ekk??kenapa ade orang macam 2 ekk?? Tak reti nak jaga hati orang..perasaan orang..dan..macam 2lah nak cakap..dah tak tau nak cakap macamana dah..macam pelik pun ada..kenapa sudi nak jadi kawan kalau x reti nak jaga hati orang lain.. [mungkin dia tak tau die buat salah /kiter terasa ngan die kot]..maaflah yer..kalau ade yang terasa..tu yang sebab xde yang nak kawan..entahlah..buat sahabat yang aku 24 h0urs tak pernah tak saying k0rang..minx maaflah atas kekurangan diri nie..kalau tak suke dengan perangai sekarang..ceciter jerk..tak kisah pon..sebab kawan yang baik adalh cermin untuk kawan die..sebab mestilah die tak nak 0rang lain kutuk kawan die an..??bt0l x??setuju ??

Next..

nak citer pasal si “dia”…

“sesungguhnya aku menciptakan sesuatu itu berpasang pasangan

Refer pada ayat 2..janji ALLAH tu pasti..takkan la ALLAH nak bohong plak an..hmm..

“perempuan yang baik untuk lelaki yang baik”

Kalau aku nak yang terbaik..aku kenalah jadi yang terbaik jugak kan..tapi..hmm..kadang2 susah jugak diri ni nak berubah untuk menjadi sesempurna yang macam kita nak..camne ekk?? Mestilah ade kaifiat die kan..(smile)..mestilah ade tips nye..tapi..hmm..entahla..diri yang macam nie ade 0rang nak ker??xla macam sahabat n teman ku yang lain..ade rupa..baik..sopan..pandai..lembut..aku nie..hmm..ntahla..bak kata cikgu aku sorang 2..”cbela jadi lembut ckit..awk ni ganas sangat..”..cikgu..bukan saya tak nak..saya pun ada jugak impian nak jadi muslimah yang indah tapi..entahla..tak taulah bila diri nie nak ‘bertukar’.. bukan tak nak..fitrahla seorang perempuan 2 nak jadi yang terbaik untuk bakal suami die kan..hmm..aku tau..setiap perkra yang ALLAH tetapkan tu ade hikmahNya..hmm..tapi kene ade usaha gak..!!

Then..

Kewangan..

Sekarang akudah rasa segalnya..macam susah hidup nie tanpe duit..hmm..tu la sekarang nie tengah menceburi bidang perniagaan..(sebenarnye meniaga gula2 ngan keropok jer dalam kelas..kih..kih..kih.. poyo jer lebih)takpe la..paling command tau la untung rugi kalau dah nak wat business besar nanti.. dah ada pengalaman la maks0dnyer..

Hmm..rasenyer tu je la nak citer untuk entry kali nie..

Rabbi yassir wala tua’ssir ya karimm…

Layukallifullah hu nafsan illa wus’aha..

Saturday, April 16, 2011

Bismillah..
sory entry kali ni nyer pendek ckit..sbb..sedey..kecewa..hmm..begitulah ceritenyer..klu nk tau next entry ek..

Sunday, March 27, 2011

ini jalan terakhirkku..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Seungkap kalimah yang aku mulakan sebagai seorang umat nabi muhammad sallahualaihiwasallam…

ALHAMDULILLAH..

Satu ungkapan yang bisa aku tuturkan buat sahabat yang aku kasihi kerana ALLAH..sahabat (kalau kalian menerima aku sebagai sahabat kalian)aku menganggap kalian sebagai sahabat ku..tidak tahu pula bagaimana dengan kalian..munkin kerna itu kita masih ada perselisihan faham antara kita..kerana karakter dan persefahaman yang amat berbeda..kerna..rambut sama hitam tapi hati lain-lain..buat sahabat ku yan..syera..khuwiadij..nani..Qisz dan buat semua sahabat ku yang lain(bukan aku tidak mengingati kalian)cukuplah sampai sini sahaja perih..pedih sakit..hati ini sudah cukup terobek dan patah..mungkin atas kekasaran ku sendiri terhadap kalian sehingga aku dibalas “cash” oleh ALLAH atas sikap ku yang sering melukakan setiap saat..setiap minit..setiap jam..setiap hari..setiap minggu dan begitu seterusnya..aku sering menyakiti kalian sehingga kalian sudah “penat” menyertai duniaku dan cuba untuk keluar dari pagar kelukaan iaitu duniaku yang sering menyakiti hati kalian..sememangnya aku sering bersalah dalam setiap perkara..

...yan..

aku tidak sehebat kau dalam menuntut ilmu senawi..kau cukup pakar dalam bidang penghafalan..begitu jauh sekali kepakaran kau dan aku..dan kata kata kau lebih dipercayai dalam kalangan sahabat akhor..kau lebih dipandang oleh sahabat yang lain mungkin kerana ilmu kauyang tinggi nilainya..kau tidak pernah meyakiti sahabat yang lain..jauh berbeza denagn aku yang serin mematahkan hati insan disekeliling ku..kau lain..begitu bijak dalam menghargai insan atau lebih tepat sahabat yang bersama dengan mu..TAHNIAH..!!kau mampu dalam mengendalikan perasaan sahabat mu tatkala berbicara dengan mu..tidak seperti aku..hanya tahu melukakan perasaan dan hati orang lain..

.....syera..

aku tak sebijaksana kau dan sepantas dalam segala aspek yang sudah lali buatmu seperti…x perlu ku ceritakan..dek terlalu banyak perkara yang amat kau memang"masyi"..kau lah sahabat yang agak memahami diri ini yang penuh dengan kekurangan dalam pergaulan bersama dengan kalian..kau lebih mengambil berat terhadap ku..terima kasih teman..selepas ini..sudah hilanglah satu bebanan yang terpikul oleh kamu dek memelihara ku ini..

........khuwaidij..

kau cukup hebat dengan ilmu keagamaan yang tidak mampu di tandingi oleh ku da sahabat yang lain..kerana..kau mempunai pelbagai khilaf yang kau sudah pakar mengenainya..kau cukup hebat dengan ilmu yang sukar diperoleh itu..kadangkal aku kurang menyenangi dengan perbuatan mu..namun..aku terima dan redha kerna aku perlu "tafahhum"....

.....nani..

kau hebat dalam setiap aspek dalam duniawi mahupun ukhrawi..kerana usaha kau yang tidak henti seperti tiada waktu dalam hidupmu..kadangkala..aku agak sukar men “tafahhum” dirimu yang amat berbeza sikap dengan sahabat ku tang lain..aku sememangnya dengan dirimu yang sukar ku tafsirkan bagaimana..pelik..mungkin itu kalimah yang selayaknya buat mu..maaf andai kata kataku ini mengguriskan hatimu..

aku tahu..mungkin ini jalan terakhir untukku meninggalkan “dunia”ini bersama kalian semua..aku berharap agar..kalian tetap mendoakan aku terus tabah dalam berjuang hingga kita bertemu kembali di syurga fidausi..amat aku mengharapkan bacaan yasin dari kalian tatkala mendengar khabar berita bahwa aku pergi dahulu mengahadap RABB IZZATI..aku sentiasa mendoakan kejayaan dan kebahagian kalian..aku juga mendoakan agar kita semua tabah dalam menegakkan syiar ALLAH yang semakin hilang kebenarannya ditelan bumi yang semakin fasad sediki demi sedikit…

Andai kata-kataku ini mengguriskan hati kalian..aku memohon segunung kemaafan dari kalian..itupun kalau kalian sudi menerimanya…aku sememangnya tidak layak lagi untuk bersama kalian dalam mencari butir2 mutiara ilahi..biarkan lah aku disini..melihat kalian seiring bersama dalam dunia indah yang di beri ilahi..

SALAM JIHAD DEMI ISLAM…


Thursday, March 24, 2011

pemberian ArRahim

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

alhamdulillah..

"ya ALLAH..aku bersyukur yang tak terhingga aas rezeki dan nikmat yang Kau berikan padaku...aku dihurung rasa berslah kerana aku kadang kala lalai dan alpa namun Kau tetap memberikanku nikmat yang tidak terhingga..aku amat bersyukur ya ALLAH atas rezeki dan nikmat yang kau kurniakan.."

pada hari rabu pada 23 mac 2011 adalah hari yang amat mendebarkan bagi pelajar SPM 2010 yang telah bertungkus lumus dalam memperoleh kejayaan yang terbaik dalam menghadapi masa hadapan..pada hari itu...bagi pelajar maahad ahmadi dimaklumkan bahawa keputusan akan di umumkan pada jam 1 tengahari..jantung masing-masing cukup berdebar-debar dalam menanti jam 1 bagi keputusan diumumkan..ada yang menyemak melalui sms..ada antara mereka memperoleh keputusan yang baik..dan ada sebaliknya..begitulah warna alam..olehNya.
tidak semua yang kita impikan akan menjadi kenyataan kerana setiap perkara itu ada hikmahnya..dan setiap hikmah itu adalah nikmah.. oleh itu bersyukurlah terhadap pemberian yang diberi

MABRUK buat maahad ahmadi dan pelajar yang telah melakar kejayaan yang telah menjulang nama MAAHAD AHMADI di peringkat persada..TAHNIAH semua..

Tuesday, March 15, 2011

~ jalan-jalan ~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

macam tak percaya jer hari tu jalan-jalan kl ngan al0ng..k.cik..k.teh..angah..asu n adik..hmm..plan nak gie ngan k.ngah..tetibe tak jd plak..die de annual day family..plan la ngan angah..angah 0n jer klu bab2 r0und kl nie..sebenarnyer nak gie l0w yatt..nk bli memory ph0ne jer pun
..alang2 dh smpi kl2..singgah la skali masjid india..maklumla..perempuan kan..kat situ memang jual mcm2..tudung..jubah..kain ela..kasut..gelang...ishh..banyak la..tak terkata banyak nyerr..mula2 perjalanan..al0ng..k.cik..asu n adik dr umah nenek asu kt semban..bert0lak lbih kurang pk0l 10 pagi..kluar umah tr0s dpt teksi..alhamdulillah..pastu s0wh uncle 2 antar kt ktm tr0s..pastu bli tket nk gi kl sentral..masa tunggu 2..t'nmpak ade s0rg akk nie mcm alang nisa'..mcm ye..mcm tak..xdela tg0r..tk0t slh 0rg plak..(wat mlu jer nnti)..alhamdulillah..ktm xpn0h..smpi kl sentral..gi kl monorail plak..huh..jauh gak la nk jalan dr kl sentral nk ke kl monorail tuhh..pas2 tunggu angah ngan k.teh..x smpi2..kte0rg gi la kluar kn duit k.cik dlu kt bank islam..time 2 kne naik bukit..abis kain asu terkoyak..nasib baik ckit..klu banyk..wat malu jerk..hmmm...pas2...tunggu k.teh plak amek duit kt bsn..terlepas smpi 3train..hurghh!!geram..tapi wt x tau je la kan..then..gi jalan imbi gi l0w yatt..singgah la satu kedai nie..asu tanya bape hrge memory card 2 gb..br0ther nie kter rm50..terpelanting jantung kte0rg dgr..kte0rg p0n jalan la kt kdai lain plak..pegi la kt 1 kdai nie..tnye psl mem0ry card 2..br0ther 2 kate..rm28 jer..tekejut kte0rg!!pelik..dlm plaza yg sama p0n harga yg glerr berbeza..hmmm..pas2 take lunch..then s0lat..jama' skali arr..then bru pegi masjid india..kne naik kl monorail ..then gi masjid jamek..depan 2..masjid india..macam2 ragam 0rg kte0rg jmpe kt ctu..ade yg mesra pelanggan..ade plak..buat x tau jer..jalan punya jalan..smpai k0l 4.15..then sumer dh pnt..kt stesyen masjid jamek..kte0rg terpisah..k.cik nk blik umah k.l0ng die..yg lain..nk naik kl monorail amek hang tuah plak..smpi kt stesyen hang tuah..along n angah tr0s ke serdang..k.cik..asu n adik..naik suasana edaran blik s'ban...lbih krang k0l 5.45 smpi terminal..alhamdulillah..plan blik nak naik bas..tp..mama smpi lg awal.kte0rg naik kete jer la..antar k.teh kt umah at0k die kt temiang jaya..huhh..penat..malam 2 jugak asu n family blik s'alam..penat jiddan tau!!..mlm 2 nk td0..kaki sengal2..mcm nk tercabut dah..awl gak la td0 mlm 2..

2jer nk cter...jalan-jalan ngan kawan2..maybe pas ni
e dh separated..tk0t x jmpe plak..sbl0m nk berpisah nie..


Friday, March 11, 2011

PerJalaNan ini...


Alhamdulillah..aku selesai menjalani imtihan Qabul yang....huhhh..begitu menguji minda yang agak2 penuh dengan fakta yang berjuta2..agak pening sebenarnyer..tapi..ada yang mampu untuk ku menghadapi nya dan....begitulah dengan sebaliknya...sebilangan dari sahabatku begitu yakin bahawa mereka akan meneruskan pengajian hingga ke hujungnya...begitu juga dengan setengah antara mereka yang tekad untuk meneruskan pengajian dalam majal yang berbeza..seperti perguruan..asasi..dan lain2 lagi..hmmm..actually...diri ni p0n tak tau nak pilih bidang per..abah kata..stay jer STAM..2tahun jer..standard diploma plak tu..lepas keluar terus b0leh sambung ijazah..lagi senang..kalau yang lain tu..diploma sampai 3/4 tahun..lama..lambat and so on la..then bru nak ambik ijazah..

mama plak kata..mama tak kisah..mama ikut al0ng jer..asalkan al0ng belajar dan al0ng berjaya dengan mumtaz..mama s0k0ng jer dari belakang..yang penting anak mama berjaya..
hmmm..pening la plak..tapi..klu ikut plan..kalau result mumtaz (amin),nak apply j0rdan..takp0n m0r0cCo..kalau biasa2 jer..sambung STAM la nampaknya..lagipun batch tahun lepas dah buktikan..1 tahun pun ramai yang dapat mumtaz..0k la 2..pencapaian yang luar biasa jugak la bagi maahad..yang telah sekian lama tak dapat keputusan yang macam tu..entah la..apep0n..nabi bersabda"tuntutlah ilmu walau ke negeri cina"kalau itu yang ALLAH takdirkan..terimalah dengan baik..kerana setipa perkara yang ALLAH tetapkan tu..ada hikmahnya..
ALLAH tidak melakukan sesuatu itu dengan sia-sia
..

(23:115)




Saturday, February 26, 2011

10 Petanda dia "untuk" kita

Firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita :

1. Bersahaja

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2. Senang Bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3. Terima Kita Seadanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4. Sentiasa Jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5. Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6. Senang Bekerjasama

Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7. Memahami Diri Kita

Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8. Tampilkan Kelemahan

Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9. Kata Hati

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10. Solat Istikharah dan Tawakkal

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

- Artikel iluvislam.com -